**RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 9 Ex 9.1:** At Kopykitab, our subject experts in Mathematics have prepared RS Aggarwal Solutions Class 8 Maths Ex 9a. These are accurate and reliable answers. The aim of **RS Aggarwal Class 8 Maths Chapter 9** Ex 9a is to assess a student’s understanding of basic percentage concepts.

Table of Contents

**Download RS Aggarwal Solutions Class 8 Maths Chapter 9 Exercise 9.1 Free PDF**

**RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 9 Ex 9.1**

**Access RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 9 Ex 9.1 **

**Question 1.****Solution:**

(i) 48% = 48100 = 1225

(ii) 220% = 220100 = 115

(iii) 2.5% = 2.5100 = 2510X100 = 140

**Question 2.****Solution:**

(i) 6% = 6100 = 0.06

(ii) 72% = 72100 = 0.72

(iii) 125% = 125100 = 1.25

**Question 3.****Solution:**

**Question 4.****Solution:**

Ratio is 4:5 or 45

45

= 4X205X20

= 80100

= 80%

**Question 5.****Solution:**

125% = 125100

= 54 (dividing by 25)

Ratio = 5:4

**Question 6.****Solution:**

We see that 15% or 320 is the largest

**Question 7.****Solution:**

(i) Let x% of 150

= 96

**Question 8.****Solution:**

623 of Rs 3600

= Rs 92 x 3600100

= Rs 162

**Question 9.****Solution:**

16% of a number = 72

Number = 7216%

= 72X10016

= 450

**Question 10.****Solution:**

Let monthly income = Rs x

Savings = 18%

**Question 11.****Solution:**

Let total games = x

Then game which a team wins = 73

and it is 35% of total games

35% of x = 7

=> x = 7X10035 = 20

Number of total games = 20

**Question 12.****Solution:**

Let salary = Rs x

Increment = 20%

Total salary = x + 20% of x

**Question 13.****Solution:**

No. of days, Sonal attended = 204 days

and her attendance = 85% of total days

85% of total days = 204

Total number of days = 204X10085

= 240 days

**Question 14.****Solution:**

Let B’s income = Rs. 100

Then A’s income = 20% less than B’s

= 100 – 20 = Rs. 80

Difference = 100 – 80 = 20

B’s more income that A’s = 2080 x 100

= 25%

**Question 15.****Solution:**

Increase in price of petrol = 10%

Let first price = Rs. 100 p.l.

Increased price = 100 + 10 = Rs. 110

Now reduction in consumption = 110 – 100= 10

Percentage reduced consumption

= 10X100110

= 10011

= 9111

**Question 16.****Solution:**

Present population of a town = 54000

Rate of increase = 8% annually

Population a year ago = 54000X100100+8

= 54000X100108

= 50000

**Question 17.****Solution:**

Depreciation in the value of machine = 20%

Present value = Rs. 160000

Then value of machine one year ago

= 160000X100100−20

= 160000X10080

= Rs 200000

**Question 18.****Solution:**

In an alloy,

Copper = 40%

Nickel = 32%

Zinc = 100 – (40% + 32%)

= 100 – 72 = 28%

Then mass of zinc in one kg of alloy

= 1 kg X 28%

= 1000X28100 g

= 280 gm

**Question 19.****Solution:**

In balance diet,

Protein = 12%

Fats = 25%

Carbohydrates = 63%

Total number of dories = 2600

**Question 20.****Solution:**

In gunpowder,

Nitre = 75%

Sulphur = 10%

(i) Amount of gunpowder if nitre is 9 kg

= 10075 x 9

= 12 kg

(ii) Amount of gunpowder if sulphur is 2.5kg 100

= 10010 x 2.5

= 25 kg

**Question 21.****Solution:**

Let C get = Rs. x

**Question 22.****Solution:**

24-carat gold is 100% pure

22 parts out of 24 part in 22-carat gold

**Question 23.****Solution:**

Let present salary = Rs. 100

Increase = 25%

Increased salary = Rs. 100 + 25

= Rs. 125

To receive the original salary, amount to be decreased = Rs. 125 – 100 = Rs. 25

∴ % decrease = 25X100125 = 20%

**Important Definition for ****RS Aggarwal Class 8 Maths Chapter 9 Ex 9.1 Solutions**

**Fraction**

It is a number of parts of a whole thing. It signifies how many parts of a certain size are divided into a whole thing. A fraction comprises a numerator & a denominator.

**Steps to Convert Percentage to Fraction**

**(I) **Method One

Step 1: Divide the given percent by 100. This will give a decimal number.

Step 2: After a decimal point, count the number of digits. The digit is represented as d.

For instance: The decimal number 2.56 has two digits after the decimal point, so d = 2.

Step 3: Calculate the factor (f). This will convert the decimal number as an integer using the formula f = 10^{d. }So, f = 10^{2} = 100

Step 4: The decimal number must be divided & multiplied by the factor

Step 5: Find the Greatest Common Divisor of the fraction

Step 6: Simplify the fraction by dividing the numerator & denominator by the GCD value

**(II)** Method Two

**Step 1:** Divide the given percent by 100 to obtain the decimal number percent100.

**Step 2:** If the percent is not a whole number, then multiply each number by 10 after the decimal point.

**Step 3:** Simplify the fraction.

Hope given RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 9 Ex 9.1 are helpful to complete your **CBSE** Math homework. If you have any doubts, please comment below.

**RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 9 Ex 9.1 – FAQs**

### Where can I download RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 9 Ex 9.1 free PDF?

You can download RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 9 Ex 9.1 free PDF from the above article.

### What are the benefits of using RS Aggarwal Solutions Class 8 Maths Chapter 9 Exercise 9.1?

1. Correct answers according to the latest CBSE guidelines and syllabus.

2. The RS Aggarwal Solutions Class 8 Maths Chapter 9 Exercise 9.1 is written in simple language to assist students in their board examination, & competitive examination preparation.

### Is it required to remember all of the questions in Chapter 9 Exercise 9.1 of RS Aggarwal Solutions for Class 8 Maths?

Yes, all of the questions in RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 9 Ex 9.1 must be learned. These questions may appear on both board exams and class tests. Students will be prepared for their board exams if they learn these questions.